Greensborough

Residential

This home belongs to a well-travelled family with two primary-school-aged girls. They have collected many beautiful pieces from around the globe over the years telling a story of both where they have come from and where they have spent time. We were asked to update their home to a more contemporary look, they preferred to base the design off the cooler tones of the greys and charcoals, rather than the terracotta and other warmer tones of their existing slate flooring. The flooring wasn’t to change, so more slate would need to be matched for some floor plan changes. The homeowners wanted to avoid a “show home look” and also felt that their home wasn’t a “white home”; but, even so, they were concerned with the lack of natural light in the house. Both the wall and ceiling paint colours, along with the kitchen glass splashback, were kept light and the use of full gloss cabinetry and stainless steel helped to reflect light around. A two-toned kitchen of wood-grained charcoal and beige cabinetry was chosen, along with a slightly mottled charcoal stone bench top that the owners fell in love with. This worked beautifully with the slate floor, kept to the brief of using greys and charcoals, but still provided a sense of warmth and welcoming. The beige cabinetry, one of two colours chosen in this two-toned kitchen, was placed on the wall directly opposite the window to once again reflect as much natural light as possible. New window furnishings were selected with an emphasis on practicality as well as good looks. A translucent textured Luxaflex fabric in a light tone ensures the homeowners have total privacy when required, both day and night. It also allows the natural day light to flood in, but not the summer heat. The bathroom’s floor plan was altered to create more space and to place the vanity in a better position to make use of the only natural light source – the skylight. The floor tile butted up to the slate in the hallway, so it was essential the bathroom floor complimented the existing slate. Lighting was also given great consideration, especially over the vanity, so there would be no shadowing on faces; perfect for applying make-up!